ODPUŚĆ I UWOLNIJ

Nie obawiaj się więcej swoich uczuć
Dodano środa, 01 lipiec 2020.

ODPUŚĆ I UWOLNIJ

W artykule tym, znajdziesz technikę uwalniania, jaką w swojej książce opisuje Dawid R. Hawkins i którą Wam gorąco polecam do pracy ze swoimi uczuciami. 

Poznaj Technikę Uwalniania i nie obawiaj się więcej swoich UCZUĆ.

Jak bym miała opisać tą technikę w bardzo krótkich działaniach, słowach (a nie jako schemat w którym występuje coś po kolei) tylko jako pomocne etapy, to byłoby to:

  • Zauważ
  • Zaobserwuj
  • Poczuj
  • Przyjmij
  • Zaakceptuj
  • Wtedy zacznie się zmiana

Jak działa ten mechanizm bardziej szczegółowo ?

1. Uświadom sobie dane Uczucie, pozwól, by się ukazało i pozostań z nim w kontakcie. 

2. Nic w nim nie zmieniaj, nic nie rób z tym Uczuciem - pozwól, aby swobodnie płynęło. Oznacza topi prostu zgodę na to, że to czujesz i skupienie na uwolnieniu ukrytej za tym energii. 

Czyli, najpierw pozwoli sobie na odczuwanie, bez opierania się temu, co czujesz, bez rozładowywania tego uczucia, obawiania się go, potępiania czy moralizowania na jego temat. Oznacza to porzucenie osądów i zdanie sobie sprawy, że to Tylko Uczucie.

3. Jesteś z tym Uczuciem i odpuszczasz wszelkie wysiłki, aby w jakikolwiek sposób je zmienić. Odpuść też chęć, by ku stawiać opór. To właśnie opór powoduje, że to uczucie trwa. 

Gdy przestaniesz stawiać opór lub próbować je zmienić, przejdzie ono w następne uczucie i beda mu towarzyszyć łagodniejsze doznania. Uczucie, któremu się opieramy, zniknie, gdy tylko wyczerpie się energia, która je napędza. 

4. Podczas uwalniania ignoruj wszelkie myśli. Slup się na Uczuciu samym w sobie, nie na myślach. Myśli nigdy się nie kończą, napędzają się same i generują więcej myśli. Myśli są zaledwie racjonalizacjami umysłu, który stara się wyjaśnić obecność uczuć. 

Prawdziwym powodem tego, co czujesz jest nagromadzone napięcie ukryte za emocjami, które napiera, by uwolnić się w danym momencie. Myśli czy zdarzenia zewnętrzne są jedynie pretekstem wymyślonym przez umył. 

ZAUFAJ TEMU CO PRZYCHODZI. Jeśli się wydarzy, to dobrze. Jeśli się nie wydarzy, to też dobrze. Jeśli jesteśmy wolni od silnych emocji, nie mamy już przywiązań. Może nas coś cieszyć, ale nie potrzebujemy tego, by być szczęśliwi. Przestajemy zależeć od czegokolwiek i kogokolwiek, POZA SOBĄ SAMYM.

Stosowanie Techniki Uwalniania pozwala na odczuwanie lekkości i szczęścia. Na początku jednak, uwalnianie negatywnych uczuć, będzie wzbudzało opór, pojawi się sceptycyzm co do samej techniki. 

Pozwól sobie na te uczucia, poczuj też ten opór jako część procesu uwalniania, nie przeciwstawiaj się mu. JESTEŚ WOLNY. Nie musisz tego praktykować. Uwalniaj każdy lęk, gdy tylko się pojawia, a problem z oporem zostanie rozwiązany.

Uwalnianie jest naturalną zdolnością. Wykorzystujemy w nim swoje zasoby, by stać wolni i szczęśliwi. Może jednak pojawić się też strach, że jeśli odpuścimy pragnienie czegoś, to tego nie osiągniemy. Pomocne jest wtedy, przyjrzenie się niektórym powszechnie funkcjonującym przekonaniom, np. "Niczego nie dostaje się za darmo", bądź "To, co zbyt prosto przychodzi, jest niewiele warte"  

Sposób naszego myślenia, nie jest tu bez znaczenia. Podczas stosowania techniki, warto nasze myśli umieć „ujarzmić” czy spowolnić ich natłok. Przed przystąpieniem do praktykowania techniki uwalniania negatywnych uczuć, warto ustalić, zweryfikować ze sobą, czy nasze myśli są dla nas wspierające.

Podstawowa zasada świata emocji brzmi: podobne przyciąga podobne.
To jak myślimy, warunkuje nasze działania. Zacznij im się przyglądać, obserwuj jaki mają wydźwięk, jakie słowa się pojawiają na ich podstawie? 

Nasze myśli są jak przynęta na ryby, jeśli ją połkniemy - zostajemy schwytani. 
Temat jest dosyć obszerny. Mogą powstawać trudności, opór i strach, przed i podczas stosowania opisanej techniki, ale TO właśnie nas powstrzymuje przed uwolnieniem.

Jestem szczerze ciekawa Twoich odczuć w tym temacie. Daj znać w komentarzu, czy znasz, czy podejmiesz wyzwanie i spróbujesz wdrażać, działać i docelowo zmieniać niesłużące już nawykowe wzorce. A może stosujesz technikę i chcesz się tym podzielić?

 

Komentarze (122)

Skomentuj

Komentujesz jako Gość.


Kategorie

Przeglądaj

Follow Us